Kedim arada bir kusuyor.Nedeni ne olabilir?

Bizler için, haftada bir defa olan kusmanın temelinde,herhangi bir hastalığın olmadığı kanısı vardır. Ama yinede üzerinde durulması gereken bir konudur. Günde 2-3 defa olan ve ard arda süren günlerdeki kusmalar için Veteriner Hekim muayenesi şarttır.
Bahsettiğin şekildeki nadir görülen kusmaların nedenlerin arasında yabancı otların yenmesi ve sindirim sisteminde tüy topaklarının oluşması olabilir.Uzun tüylü kediler kendilerini temizlerken ölü veya güçsüz olan tüyleri yalayarak sindirim sistemlerine alabilir. Bu da ilerleyen dönemlerde sistemin tıkanmasına neden olabilir. İşte böyle bir durumdan korunmak için vücutları bu tüy yumaklarını kusma ile atmaya çalışır. Bazı kedilerde sindirim sistemlerini hareketlendirmek bazende meraklarından çeşitli bitkileri yerler. mideye giden bu bitkiler orda bir iritasyon yaratır ve kusma gerçekleşir.
Yapmanız gereken bitki yeme eğilimli pisiciklerin önlerine özel yetiştirilebilir kedi otlarından koymak.Uzun tüylü ırk pisicikleride gün içinde bol bol tarayarak ölü tüyleri üzerinden almak, yanında hairball(tüy yumağı) etkili özel mamalar ve ek besinler kullanmaktır.
Bu tüy yumakları ileriye dönük ciddi problemler oluşturur.Gözleriniz devamlı olarak minik dostunuzun üzerinde olsun. Yeme-içme ve dışkılama faaliyetlerini mutlaka takip edin. Eğer kediniz yemek yemeden kesilmiş, halsizce yatıyor, dışkısında tüy yumakları varsa sindirim sistemindeki bu tüy yumakları konstipasyon(kabızlık) yaratmış olabilir.Acil olarak Veteriner Hekiminizle irtibata geçiniz.
Kusma ile karışan bir hususta regürgitasyondur.Yani yemek borusundaki besin maddelerinin tekrar dışarı çıkmasıdır. Bu daha çok kuru mama ile beslenen obur pisiciklerde görülür. Ani ve hızlı yemek yeme, yemek borusunda dolgunluk yapar ve sistemi terse çevirerek içeriğin dışarı çıkmasına neden olur. Burda yapmanız gereken şey mama miktarını bir kaç parçaya bölerek öğün sayısını arttırmak veyahut kuru mamaya az miktarda konserve mama veya az miktarda su karıştırarak mamayı hafif yumuşatmaktır.

Kedim için en ideali hangisi, konserve mama veya kuru mama?

Kediler carnivor canlılardır. Yani etobur. Doğadaki bütün kediler bu şekilde bir beslenmeye yönelik bir anatomiye sahiptirler. Evin içinde bile avcılık yaptıklarına şahit olmuşsunuzdur.Burdan şu sonucu çıkarabiliriz öğünlerinin içinde et olacak.
Kuru veya yaş(konserve) mama olsun içerisinde etin kendisi(yani et yan ürünleri değil) olmak zorundadır.Burda bir eşitlik sağladıktan sonra seçim yapmaya devam edelim.
Doğada kediler kemikte yemektedirler. Bu sayede hem kıkırdak ve eklem gelişimi için gerekli besinleri alırlar hemde diş sağlıkları için kemik kırmaktadırlar. Kuru mamalar sertlikleri açısıyla benzer bir işlev görebilir. Yani diş sağlığının korunması yönünden. Konserve mama kullanan pisiciklerde genellikle diş taşı oluşumu genç yaşta başlamaktadır. Buda diş etleri hastalıklarına, diş enfeksiyonlarına ve genç yaşta diş kayıplarına neden olabilmektedir.Bu yönüyle kuru mama daha iyidir.
İçerdikleri maddeler yönünden profesyonel seri mama kullanıyorsanız yaş veya kuru olması bir fark yaratmaz. Herhangi bir besin maddesinin eksikliği oluşmaz. Fakat market maması dediğimiz ekonomik mama çeşitlerinden kullanıyorsanız burda besin maddelerinin eksik olması, kötü kaliteli içerik olması gibi nedenlerle ileriki yaşamını tehlikeye sokabilecek hastalıklara kaynak olabilir. Mesela mamada et olması gerekli dedik bu çeşit mamalarda etten ziyade et yan ürünleri kullanılmaktadır. Protein değerlerini yükseltmek için buğday gibi tahıllar katılmaktadır. Koruyucu, tatlandırıcı maddeler eklenmekte bunlarda ilerde böbrek ve karaciğer üzerine olumsuz etki etmektedir.
Sonuç olarak kedi beslenmesinde bizim önerimiz kuru mama ağırlıkta olarak, yaş mama ile birlikteki bir karışımı, pisiciklerimiz için daha sağlıklı olacaktır.